Boot winterklaar maken

Boot winterklaar maken

We hebben deze zomer zéker mogen genieten van een prachtig vaarseizoen, maar helaas is daar alweer een eind aan gekomen. De koude dagen zijn begonnen en dat betekent dat u uw boot weer winterklaar moet maken en het nodige onderhoud moet worden gepleegd. Zo worden de gevolgen beperkt tot een minimum. De keuze moet worden gemaakt of u uw boot in het water laat liggen of dat u er toch voor kiest om uw boot op kant te laten gaan. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar u rekening mee moet houden en moeten er voorbereidingen worden getroffen om ervoor te zorgen dat uw boot goed de winter ingaat én doorkomt. We hebben een checklist opgesteld waarmee uw boot helemaal klaar is voor de winter! 

Controleer eerst uw polisvoorwaarden bij uw verzekeraar

Bent u van plan om zelf uw boot winterklaar te maken, dan moet u er rekening mee houden dat er verzekeringsmaatschappijen zijn die alleen een dekking bieden als uw boot winterklaar is gemaakt door een deskundig bedrijf. Let er dus op dat u altijd even de voorwaarden checkt. 

Motor 

Naast het standaard onderhoud dat bij de motor hoort, zoals het verversen van de olie of filters checken en vernieuwen, is het belangrijk om voor de winterperiode ervoor te zorgen dat dit vorstbestendig is. Als dit niet wordt gedaan, loopt uw boot namelijk een grote kans om schade op te lopen. Voorkom dit door de motor van de boot een goede onderhoudsbeurt te geven. 

Elektronica/gas, waardevolle bezittingen en de uitrusting in de boot 

Het is belangrijk dat u uw waardevolle bezittingen, maar ook elektrische apparatuur op tijd van boord haalt en deze thuis opslaat op een droge en warme plek. Daarnaast is het ook van belang om de overige apparatuur op werking te controleren, zoals het kompas, dieptemeter, schakelpaneel enzovoort. Zet deze na controle weer uit. Tip: spuit aan boord stopcontacten in met vochtwerende spray tegen corrosie. 

Vergeet niet om eventuele gasflessen aan boord af te koppelen en deze op een droge plek met ventilatie op te slaan. Een controle van de gasslangen en koppelingen is hierbij ook een noodzaak, zodat u deze eventueel op tijd kunt vervangen. 

Wat betreft de uitrusting in uw boot, moeten spullen dat aan vocht en kou kunnen lijden voor eigen belang beter thuis opgeslagen worden. Het is handig om vochtvreters in verschillende ruimtes te plaatsen. Vergeet vooral ook niet om brandblussers en reddingsvesten op onderhoud te controleren. 

Watertanks, brandstof, boiler en leidingen

Tap alle leidingen helemaal af en sluit deze. De watertanks moeten leeg worden gepompt en de slangen van de waterpomp moeten afgekoppeld worden. Daarnaast moet u uw brandstoftank bij voorkeur helemaal vullen, zodat er geen condensatie kan ontstaan bij kou. 

De boiler dient helemaal leeg en uitgeschakeld te zijn en tap deze af volgens de gebruikershandleiding. 

Romp en dek 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom moet u voor de winter de romp en dek goed schoonmaken en controleren op beschadigingen van de lak. Maak dit goed schoon en zet de romp flink in de was. Het is belangrijk dat al het houtwerk grondig is gereinigd, want vuil kan zich namelijk in de winter vastzetten. Een tip: gebruik hiervoor een afdekzuil. Zo voorkomt u dat water in kleine hoekjes en scheurtjes blijven zitten. Bevriezing kan namelijk snel schade aanbrengen aan uw dek. 

Bezoek uw boot regelmatig

In de wintermaanden kan het stevig gaan waaien, hagelen, regenen of sneeuwen. Vergeet daarom niet om tijdens het winterseizoen af en toe een kijkje te nemen bij uw boot! Zitten de afdekzeilen nog goed? Is er schade aangebracht die nu opgelost kan worden?

Wist u dat onvoldoende onderhoud in de top 10 meest voorkomende bootschade staat? Zorg er daarom voor dat uw boot goed is verzekerd en zorg voor een grondige onderhoudsbeurt!

Heeft u een bootverzekering nodig? Dan kunt u deze bij ons online afsluiten. Heeft u hierover advies nodig, dan kunt u ons bellen op . 06-551535688