Feiten & fabels over autoverzekeringen

Feiten & fabels over autoverzekeringen

Autoverzekeringen, wat is een feit en wat is een fabel? Velen tasten hierbij nog in het duister. Met deze blog hopen wij een onderscheid te kunnen maken tussen de feiten en fabels omtrent autoverzekeringen.

Feiten

  • Je mag in Nederland niet onverzekerd rijden.

In Nederland is het verplicht minimaal WA-verzekerd te zijn anders riskeert u een boete van de RDW, ook wel Dienst Wegverkeer genoemd.

  • De premie verschilt per postcode.

Ook dit is een feit. Is sommige postcodegebieden wordt meer schade geclaimd, denk hierbij aan de randstad. Of woont u in een buurt waar veel diefstal en vandalisme voorkomt? Om deze redenen zijn de premies hier bijvoorbeeld hoger dan overige gebieden.

  • Jongeren (tot 24 jaar) en ouderen betalen een hogere premie

Beiden behoren tot een risicogroep en betalen daarom een hogere premie. Jongeren hebben relatief weinig rijervaring en ouderen rijden ook relatief meer schade en vormen deze groepen dus een groter risico voor een verzekeraar. Ook betalen jongeren daarom een hogere eigen risico.

  • Een verzekeraar mag u weigeren

Het lijkt niet eerlijk, maar het is wel toegestaan. Een verzekeraar is niet verplicht u te accepteren als klant. Een verzekeraar kan naar het verleden kijken en onderzoeken of u veel schade heeft gereden of wanneer premies te laat betaald zijn.

Fabels

  • Het is verplicht met een groene kaart de weg op te gaan.

U kunt in Nederland zonder groene kaart de weg op gaan. Echter adviseren wij altijd de groene kaart wel mee te nemen. Hier staan gegevens op die nodig zijn als er een Europees schadeformulier ingevuld moet worden.

  • Verzekering stopt automatisch bij verkoop

Dit klopt niet. U moet zelf bij de verzekering aangeven dat u uw auto heeft verkocht en dat u een nieuwe auto heeft aangeschaft of dat u de verzekering wilt beëindigen.