Hoe en wat bij autodiefstal

Hoe en wat bij autodiefstal

Helaas komt autodiefstal nog steeds voor, ook in Nederland. Gelukkig is het aantal autodiefstallen in 2018 gedaald t.o.v. 2017. Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) waren er in 2017 circa. 4254 auto’s gestolen en dit is in 2018 gedaald tot 3643 auto’s. Ook zijn het aantal personenauto’s die na diefstal teruggevonden zijn verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor met 2,4%. Maar welke auto’s worden het meest gestolen? Hieronder ziet u een overzicht van het aantal autodiefstallen per merk uit de periode januari t/m juni 2018*:

 1. Volkswagen: 1.010
 2. BMW: 349
 3. Audi: 252
 4. Toyota: 226
 5. Renault: 207
 6. Mercedes-Benz: 200
 7. Peugeot: 195
 8. Opel: 166
 9. Fiat: 131
 10. Ford: 116
 11. Seat: 97
 12. Citroën: 91
 13. Volvo: 57
 14. Mini: 45
 15. Kia: 42
 16. Nissan: 35
 17. Suzuki: 33
 18. Skoda: 31
 19. Land Rover: 30
 20. Mazda: 29

 

*bron: Autorai

De Volkswagen (met grote cijfers), BMW en Audi zijn het meest populair onder de autodieven.

Wat doen bij autodiefstal?

Eerste wat u moet doen is aangifte doen bij de politie. De politie maakt dan een notitie in het kentekenregister van de RDW dat uw auto gestolen is. Vanaf het moment van diefstal hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Bovendien bent u ook niet meer verantwoordelijk voor de schade die de dief met uw auto veroorzaakt. Ook kunt u de auto registreren als vermist bij het VBV, ook wel het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit.

Meld vervolgens de diefstal bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Diefstal wordt niet altijd gedekt in een autoverzekering. Heeft u een WA verzekering, dan wordt alleen de schade gedekt die u bij iemand anders veroorzaakt. Maar diefstal valt niet onder een WA verzekering. Bij een WA met beperkt casco en volledig casco is een diefstal wel gedekt. Ondanks dat u alleen WA verzekerd bent, moet u wel aan uw verzekeraar of tussenpersoon doorgeven dat uw auto gestolen is. De verzekering word dan opgeschort.

 

Auto-inbraak

Maar.. stel uw auto is niet gestolen maar is er wel ingebroken, wat zijn de stappen die u moet ondernemen? Bij een auto-inbraak komen er een aantal dingen bij kijken, zoals het doen van aangifte, het aanschaffen van nieuwe spullen en schade aan uw auto. Maar wat wordt er precies vergoed vanuit de verzekering? 

Een autoverzekering dekt de diefstal van ingebouwde spullen, zoals een ingebouwde navigatie of autoradio. Losse spullen in de auto vallen daar weer niet onder. Let op: auto-inbraak en schade die tijdens de inbraak is gemaakt worden alleen verzekerd met een beperkt casco of volledige cascodekking, zoals krassen op de auto, ingeslagen ruiten of geforceerde deuren.

Losse spullen in uw auto worden vergoed door de inboedelverzekering. Hierbij is er wel sprake van een aantal voorwaarden. Zo moeten er sporen van inbraak aan de buitenkant van de auto zichtbaar zijn. Daarnaast moeten uw spullen goed opgeborgen zijn, zodat ze niet van buitenaf zichtbaar zijn. Ook is er vaak een maximumbedrag voor de dekking en geldt de dekking alleen in Nederland.

Bent u op vakantie en wordt er ingebroken dan wordt dit mogelijk vergoed door de reisverzekering. Een voorwaarde hierbij is dat u wel een accommodatie moet hebben geboekt en ook hier moet de inbraakschade aan uw auto zichtbaar zijn.

 

Wat doen bij auto-inbraak?

Ook hier moet u meteen aangifte doen bij de politie. Zonder aangifte biedt een verzekeraar geen vergoeding. Vervolgens vut u het Europees Schadeformulier in, waarin u de situatie van de auto-inbraak uitlegt en welke spullen er gestolen zijn. Dit formulier stuurt u op, samen met het proces verbaal en met aanvullende bewijslast zoals foto’s van de schade en bonnen van gestolen spullen.

 

Heeft u hulp nodig bij autodiefstal of auto-inbraak, dan helpen wij u graag. Als u alle benodigde documenten aanlevert, zoals bonnen en foto’s etc. dan regelen wij de rest voor u.